Wat is een rechtsbijstandverzekering?

 

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor het feit dat je recht hebt op juridisch advies of bijstand bij geschillen. Bijvoorbeeld als je problemen hebt met je werkgever over onterecht ontslag of je hebt een geschil over een koop- of huurcontract.

Wanneer je in een langdurig conflict verzeild raakt en je een advocaat in de arm neemt, kan dit al gauw een dure aangelegenheid worden. De kosten voor de rechtbank zijn namelijk erg hoog. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt ben je vaak een stuk goedkoper uit.

Zodra je gebruik gaat maken van je rechtsbijstandverzekering kom je eerst in contact met een medewerker van de verzekeraar die je gaat helpen.

Als een zaak voor de rechter komt of voor een geschillencommissie wordt er meestal een externe advocaat of andere specialist op gezet. De kosten hiervan betaalt de verzekeraar, al geldt er soms een maximum.

Voordat je een beroep kunt doen op je rechtsbijstandverzekering moet er echter wel sprake zijn van financieel belang. Er moet een minimaal schadebedrag zijn. Dit verschilt per verzekeraar.